Cultuur, Verjaardag en kerst alles kan in Peru!!!!
Door: Jorn Jelluma
Blijf op de hoogte en volg Jorn
11 Januari 2013 | Peru, Puno
Zoals ik eerder schreef ben ik begonnen in Máncora, dit is een klein kustplaatsje wat bekend staat om de grote hordes andere backpackers. Hier is er zon, zee, strand, drugs en grote feesten. Over het algemeen zitten hier de engelse en Australiërs die niets anders doen dan zuipen, coke snuiven en feesten. Het plaatsje zelf stelt niks voor. Er zijn meer backpackers dan lokale mensen maar ze weten wel wat een feestje is!!!
Zoals de meeste weten is Peru het land in Zuid-Amerika met DE culturele geschiedenis. Dat heb ik geweten ook. Het begon al in Chiclayo me tweede stop in Peru. Na een busreis door de woestijn en rijstvelden kwam ik aan in de grootste stad van het noorden. En hier heb net zoals in elke stad in Z-A, je raad het al, een plaza de armas met een kerk en kleurige gebouwen. Dit fenomeen kom je overal tegen in Ecuador en Peru heet het plaza de armas en Colombia noemen ze het plaza boliviar. Maar het is allebei hetzelfde. In Chiclayo staan ze bekend om het graf van de grote sipan. Dit is de koning van de Moche en Sican een pre inca gemeenschap, die van ongeveer 100 na c tot ongeveer 900 na c leefden in het kust gebied in het noorden van Peru. Ze bouwden hele steden en Lambayeque is daar bekent van en staat de grootste nederzetting genaamd Tucume. Ze hebben hier 3 grote "piramides" deze zijn de administratieve, leger en offer tempel en daar tussen in leefden de normale mensen. Daarnaast ben ik bij me tour bij nog 2 kleinere nederzettingen wezen kijken. Het was tijd voor mijn volgende culturele plek Chachapoyas.
Chachapoyas staat bekend om 2 dingen, de Cocta waterval van771m hoogte. Dit is de tweede hoogste waterval in Z-A en daarnaast KUELAP dit is een nederzetting boven op een berg op een hoogte van +\- 3000m. Dit is gebouwd door de Chachapoyas cultuur en werd gebruikt als oorlog fort tegen bescherming van de Huari stam. Ik heb in Chachapoyas ook nog een grot bezocht en sarcofagen de Carajia, deze waren geplaatst in een berg en bevatten nog steeds de botten die er in zijn geplaatst dit omdat deze sarcofagen op zo'n plek zijn gebouwd waar de natuur en weinig van kan vernietigen. Toen was het tijd om naar me volgende plaats Trujillo te gaan. Dus ik netjes een nachtbus gereserveerd. Maar toen ik me ticket op wou halen, hadden ze me reservatie vergeven! Dus ik op me beste Nederlands, Engels, Spaans en Papiaments uit me stekker natuurlijk. Ze konden me alleen maar een klasse lager geven tegen ongeveer de zelfde prijs. En ja dat pikte ik niet dus al vloekend en tierend kreeg ik uiteindelijk een klasse lager voor minder als de helft. Het werkt dus nog steeds om een beetje pissig te worden haha.
Eenmaal aangekomen in Trujillo kwam ik een Amerikaans stel tegen die voor 2,5 jaar als peace corps in Senegal hadden gezeten en nu nog even, voordat ze naar huis gingen, Ecuador en Peru rond reisden. Met hun heb ik ongeveer 3 weken samen gereisd. Maar ik was bij Trujillo gebleven. Vlakbij Trujillo is er een klein surf strand plaatsje genaamd Huanchaca (sorry ik verzin de namen niet). Hiervandaan hebben we verschillende dingen bekeken zoals nog een tempel van de MocheTijd en de iets latere chimu Tijd. Daarnaast me surfen nog een beetje geprobeerd op te pikken maar dat was moeilijk. Toen was het voor mij wel even genoeg met al het culturele en was het tijd om wat andere dingen te doen. Dus op naar Huarez!
Huarez staat bekend om zijn hiking en trekking door de Cordillera Blanca ,eeuwige sneeuwtoppen, dus ja ik moest er ook aan geloven, toch echt inspanen op die hoogte! Dan maar naar lake 69! (Alleen de naam is al goed) Een gletsjer meer op een hoogte van 4600m met een hele mooie dag hike van en naar de gletsjer meer. Langs de koeien en water vallen. Je gaat van 3900m naar 4600m in ongeveer 7km. Daarnaast ook nog naar een gletsjer zelf geweest op een hoogt van 5200m hier door sneeuw, hagel en wind naartoe gehiked. Dit was wanneer er in NL geklaagd werd over wat sneeuw en alles lag meteen plat! Het was tijd om de hoofdstad van Peru, Lima te bezoeken.
Dus weer een nachtbus nu richting Lima, ik zou niet weten me hoeveelste onderhand. Maar ja daar sta je dan in een miljoenen stad en zo groot maar gelukkig wel weer aan de kust dus strand. En nog een verrassing ik kwam een Canadese jongen tegen die ik heb leren kennen in Medellin, Colombia dus dat was heel toevallig en gezellig. Meteen naar de premiere van de hobbit geweest. En een beetje door de stad heen geslenterd alleen om heel eerlijk te zijn vond ik Lima behoorlijk tegen vallen en was het tijd voor wat anders richting ica en huacachina (een plaatsje rondom een oasis)
Dus nu maar eens een dag bus gepakt van 6 uurtjes richting Ica over de pan amarica highway langs de kust. Mooie stranden en heeeeele hooooooge duinen! Eenmaal in Ica was het snel duidelijk. Niet veel te beleven en meteen door naar Huacachina. Dit op tourisme gebouwde oasis plaatsje gaat om 1 ding duinen, ja inderdaad duinen van 100 a 200 meter hoog waar je vanaf gaat met een sand/snowboard en waar je dan weer omhoog gaat met een zand buggy. Voor de rest is er niet veel te doen dan chillen in het zwembad om al het zand uit te wassen.
En toen was het zover tijd voor Cusco dus MACHU PICCHU en mijn verjaardag op weer een ander continent. Maar meer belangrijk machu picchu. Omdat de originele route al vol was heb ik voor een "inca jungle trail" gekozen op me verjaardag, voor me verjaardag en ik moet zeggen. Na alles er over gelezen gezien en gehoord te hebben blijft het zelf bezoeken van machu picchu echt iets heel bijzonders en komt in me lijstje van ulururu, rocky mountains en lost city trek. Echt fantastisch, origineel en imposant. Maar voordat ik bij machu picchu was moest ik eerst de jungle trail doen. Dit hield in 50 km downhill mountainbiken, white water raften, ziplinen en 25 km wandelen (16 dag 2 en 9 dag 3). Gelukkig hadden we een hele leuke groep/familie en ik had nog een sub-team genaamd "team average" (team gemiddeld, met wandelen dan) samen met twee Amerikaanse meiden. Maar het was echt heel gezellig en leuk! De mountainbike was koud in het begin maar wel heel gaaf en snel. En toen had ik gaan moeten raften, maar wat hoor ik 1 dag van te voren GECANCELD omdat er 2 mensen waren verongelukt en overleden vanwege het hoge water! Ik blij dat het voor me gebeurt is en dat het gecanceld werd!! Op dag 2 was ik jarig, maar ik had niemand wat verteld totdat iemand me vroeg hoe een stempel van Colombia eruit ziet en ik me paspoort gaf! Ja zij zag meteen dat het me verjaardag was. Dus iedereen zingen in de groep! Maar op dag 2 moest er ook even 16km gewandeld worden omhoog pffffff maar het was een geweldige ervaring helemaal met team average! Lkkr op het gemak na de hike kwamen we uit bij een natuurlijke hotspring. Lekker relaxen met een welverdiend flesje bier! 's Avonds kreeg ik bij het eten nog een taartje van de gidsen en zijn we naar zo hele mooie disco in zo gehucht geweest, we waren de enigste maar dat maakte het wel gezellig! Dag 3 ben ik eerst wezen ziplinen dit is het zelfde als een kabelbaan alleen zit je goed vast en ga je met 80km/h op een hoogte van 400m over een ijzer kabeltje over een lengte van 1500m!! Wat echt heel leuk is. Daarna was het tijd om nog 9 km te wandelen over een spoorlijn met natte schoen dus blaren. Naar Aquas Calientes voor onze laatste overnachting voordat we naar machu picchu gingen!!! De volgende dag om 4 uur opstaan om te wandelen naar boven doormiddel van 1400 inca treden. Waarna we een gids haden voor 3 uur waarna we zelf mochten rond wandelen. Naar de zonne poort en alle andere plaatsen, jammer genoeg regende het een beetje dus om 3 uur zijn we van de kou naar beneden gegaan en gaan wachten op de trein terug richting Cusco. Terug in Cusco heb ik nog kerst gevierd in het hostel en hadden we kerst diner! Wat best goed was en gezellig daarna opstap geweest en de volgende dag lekker kip met patat gegeten, en weer op stap gegaan. Daarna was het tijd om team average weer samen te brengen in Arequipa.
Arequipa is een mooie stad met een nonnenklooster en lekker warm. Na hier weer terug te zijn met het team, hebben we lekker zelf gekookt en gerelaxt. Beetje tv gekeken (voor het eerst in weken) en rond geslenterd door de stad, plaza de armas en kerken (ja nog meer kerken). Waarna het tijd was om een plek te zoeken voor oud en nieuw en dat was gevallen op Puno.
Dus ik samen met een andere jongen richting Puno. Met een tourbus, maar die zou ons ergens anders oppikken eerst met een personen busje naar de het midden van nergens; ja hier een half uurtje wachten en de andere bus komt je oppikken. Ok dachten wij maar na 20 minuten kwam er toch echt een andere bus. Wij daarmee richting Puno. Puno ligt aan lake Titikaka (echt niet verzonnen) dit meer is het hoogste, grootste meer waar je op kunt varen ter wereld. Hier heb je ook de wereld beroemde drijvende eilanden! Maar eerst moesten we oud en nieuw vieren dit hebben we gedaan in Pascha een cocktail bar waar ze Pinkpop op hadden staan met alleen maar lokale mensen. Het was gezellig en interessant. Om 12 uur werden we door IEDEREEN (wildvreemde mannen en vrouwen) binnen omhelst en drie zoenen. Waarna we naar buiten vuurwerk zijn gaan kijken. Dit was gevaarlijker als de kareldoormanstraat!! (Zoals ik me kan herinneren) het was duiken voor het leven voor vuurpijlen en rotjes! Na 30 min maar terug naar binnen gegaan waar ze begonnen waren met karaeoken en ja de gringo's (zo worden alle blanken genoemd) moesten ook natuurlijk ook! Dus ik maar golden earing (nederlandse trots) gekaraoked en toen rond 5 uur weer terug naar het hotel. Na de volgende dag uitgebrakt te hebben. Ben ik de 2e naar lake Titikaka geweest met een tour. Eerst naar de drijvende eilanden. Deze zijn gemaakt van het riet die in het meer groeit per eiland zijn er ongeveer 5 rieten hutjes waar een familie van ongeveer 20 mensen wonen. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en liggen ze bij elkaar maar vroeger dreven ze over het hele meer. Na deze stop zijn we naar een gewoon eiland gegaan waar je bij een lokale familie verbleef voor de nacht. Maar eerst zijn we naar een tempel geweest en hebben we de zonsondergang bekeken wat echt heel indrukwekkend was op zo'n meer en hoogte! De volgende dag een ander eiland bezocht en ik wou natuurlijk een verlaat nieuwjaarsduik doen!! En wat is beter in het hoogste, grootste meer ter wereld met de naam lake TITIKAKA!!! Dus ik springen samen met nog 1 (heb het op video als bewijs). Was alleen niet de slimste zet, was meteen 4 dagen ziek op bed met koorts en alles. Dus lekker uitgeziekt in Puno en toen richting La Paz, Bolivia.
Waar ik nu dus ben. Ben van Peru naar Bolivia gelopen (was maar 500m) maar dat was wel de grens overgang. Heb de afgelopen dagen in La Paz rondgelopen en me reis voor Bolivia gepland. En ga morgen de "deadroad" mountainbiken, dit is de meest gevaarlijke/dodelijke weg in Z-A. Ga hier 64km naar beneden fietsen. Weer eens wat anders. Nou ik ga een hapje eten.
bedankt voor het lezen en ik wil weer graag eindigen met een quote:
“If you reject the food, ignore the customs, fear the religion and avoid the people, you might better stay at home.” – James Michener
"Als u eten weigerd,de douane negeerd , de religie vreest en mensen wil ontwijken, zou je beter thuis kunnen blijven. "- James Michener
xxx en mis jullie,
Jorn Jelluma
12 Januari 2013 - 00:48
Just En Yvonne:
Hoi vent,
We hebben weer genoten van je verhaal.
Je rugzak is nog meer gevuld en zeker ook met heel veel geschiedenis, wij leren op deze manier mee.
Was fijn ook dat we je weer in betere conditie op skype zagen....je zag er goed uit.
Ga in Bolivia weer heerlijk genieten en reizen en vul je rugzak weer verder.
Dag lieverd....we houden van je xxx, tot gauw weer. -
12 Januari 2013 - 01:15
Rinze:
He amigo,
Wat een leven zeg! Zo zie je nog eens wat van de wereld!
Enjoy, we spreken elkaar!
Gr. Rinze -
12 Januari 2013 - 10:32
Naftha:
Ola broertje!
Mooi verhaal, lekker veel kerken en wandelen!
Gelukkig ben je weer beter, houden zo...
Veel plezier in Bolivia en snel weer een verhaal schrijven!
X -
12 Januari 2013 - 23:37
Anita De Haan:
Buenas noches Jorn. Wat heerlijk om weer wat van je avonturen mee te beleven al lezende. Wat een enorme hoeveelheid indrukken zal je opdoen en wat een feest om zoveel leuke mensen te ontmoeten. Geniet ervan en zorg goed voor jezelf. Lieve groet uit Moordrecht xxx