Adiós Colombia, Ecuador hola!
Door: Jorn Jelluma
Blijf op de hoogte en volg Jorn
26 November 2012 | Ecuador, Cuenca
Na mijn laatste blog update heb ik die avond een halloween fietstocht gedaan in Quito, Colombia. Dit was egt gezellig ik kwam hier omdat ik toevallig een fietstocht door Quito had gemaakt die middag en de gids vroeg of ik s avonds ook mee ging. Dus ik verkleed met een Bob Marley pruik op de mountainbike mee. Toen we bij het verzamel punt aankwamen waren er nog ongeveer zo 350 anderen die verkleed waren van Mario tot de zanger van LMFAO!! We hebben toen zo 4 uur door de stad heen gefietst en we hadden overal bekijks. Ik heb me kapot gelachen en gefietst!
Na mijn leuke tijd in Quito was het tijd om verder te gaan naar Cali, dit is opweg naar de grens met Ecuador. Hier was ik de enigste in het hostel en werd er goed voor me gezorgd, kreeg ontbijt en lunch en ze namen me overal naar toe. Mee stappen, de berg op en brachten me zelfs naar het busstation. Ook is in Cali me telefoon gerold in de bus, gelukkig alleen me mobiel die niet veel waard was. Plus ik ben ook weer een ervaring rijker!
Vanuit Cali heb ik de nachtbus gepakt richting Ecuador. Ik hoorde achteraf dat dit niet zo slim plan was aangezien er op die route nogal wat aanvallen een overvallen zijn van de guerillas, maar gelukkig is er niks gebeurt. Bij deze busreis leerde ik ook een Amerikaan kennen met wie ik alles samen heb gereisd en met wie ik Quito heb verkend.
Na mijn busreis naar de grens, waar je dus een exitstempel krijgt je loopt een brug over en welkom in Ecuador. Daar gezellig in de rij staan en wachten op je visa print. Daarna opweg naar Quito.
Quito is een hooggelegen stad de hoofdstad van Ecuador welteverstaan. Je hebt daar 2 belangrijke wijken je hebt old town, het oude historiche centrum en je hebt mariscal, gringoland (blanke land), dit is waar alle uitgaansgebeiden zijn en het uitgaans gebied. Ecuador staat natuurlijk bekent om de ecuator(de evenaar). Je hebt 2 parken genaamd "mitad del mundo" en "la real mitad del mundo". Het ene park is ongeveer 200 jaar geleden berekend door geleerde en 200meter verderop ligt het park wat berekend is met een gps. Het nep park is heel toeristish en het andere park is veel intressanter omdat ze laten zien doormiddel van proeven hoe het werkt. Zoals dat de waterkolk in het noordelijk halfrond draait het rechtsom, op de evenaar recht naar beneden en het zuidelijk linksom.
Toen ik in Quito was er ook een festival 2 uur tenzuide van Quito in Latacunga. Het Mama Negra Festival (het zwarte mama festival). Dit is een festival dat wordt gevierd voor de vrijheid het is een festival met invloeden vanuit de katholieke kerk en afrikaanse achtergronden. Het is een optocht waarbij een hoop drank vloeid waar ik geen moeite mee heb, en hoop eten, erg gezellig dus alles bij elkaar. Bij de optocht lopen er veel bands die muziek spelen en waar mensen op dansen. Ze zijn of gekleed in locale kleding of verkleed als de goede mensen of slechte goden, en daarnaast is er een "Mama Negra" een zwart geverfde travestiet, op een paard zwaaiend als sinterklaas.
Ik heb ook nog een tocht gedaan naar de amazone in het Cuyabeno Wildlife Reserve, acht uur met de bus van Quito naar lago agrio en daarna met een busje 3 uur naar de rivier en 3 uur met een gemoteriseerde kano. Naar een lodge in de middle of nowhere. Hoop mooie dingen gezien aapjes, kaaimannen, hele grote insecten, piranhas gevangen en een anaconda van 5,5 meter echt heel erg gaaf. In het gebied ben ik 4dagen en 3nachten geweest. En het was heel erg mooi en waarschijnlijk nog wel ergens voor herhaling vatbaar!
Na deze mooie trip weer terug naar Quito waar ik naar me volgende stop. Dit was Otavalo, hier heb je op zaterdag de grootste markt van het andes gebergte. Hier zijn 3 verschillende markten 1 met dieren van koeien en paarden tot kip, cavia`s (om te eten) en katjes en pups. de 2e markt is een groente en fruit markt met producten van kleine boeren uit de omgeving en allemaal biologisch. En als laatste een dagelijkse markt met allemaal kruiden en specerijen en allemaal lokale eettentjes. Daarnaast waren er allemaal kraampjes met juwelen en kleding.
Na mijn reizen rondom Quito ben ik naar de kust gereist naar Canoa, een klein kust plaatstje met een goede surf. Ik kwam hier om 5uur 's morgens aan omdat de bus sneller was dan gepland. Daar sta je dan in een plaatstje waar niemand wakker is en waar ik niks wist te vinden. Totdat er na 30 min een oudvrouwtje jaar of 80 en die heeft me toen naar me hostel gebracht om half 6 egt heel erg gaaf. Helemaal vragen waar ik vandaan kwam en haar dochter had dus een klein restaurantje waar ik ben gaan lunchn die middag 3 gangen (soep, vis, fruit) voor maar 2 euro. Nadat ik 3 dagen daar niks had gedaan en uitgerust was het tijd voor me volgende kust plaats, Puerto Lopez. Hier heb je je Isla La Plata, ook wel poorman's Galapagos genoemd. Hier ga je voor 50 dollar in plaats van 1200 dollar, naar een eiland ongeveer het zelfde als Galapagos. Oftewel lekker goedkoop. Hier heb ik een hoop vogels gezien genaamd Blue footed Boobies en Red Footed Boobies, dit zijn vogels die alleen maar daar voorkomen en dus blauwe poten hebben. Daarnaast nog 3 grote zeeschildpadden en een hoop vissen gezien met snorkelen.
Op dit moment ben ik in Cuenca de 3e grootste stad van Ecuador en heb ik de afgelopen 2 dagen rondgelopen in het oude gedeelte, erg mooi en intressant allemaal en zeker de moeite waard! Morgen ga ik alweer afscheid nemen van Ecuador en ga ik naar me volgende land namelijk Peru.
Ik Hoop dat ik jullie weer op de hoogte heb gebracht en ik wil weer afsluiten me een quote:
“Travel is more than the seeing of sights; it is a change that goes on, deep and permanent, in the ideas of living.” – Miriam Beard
"Reizen is meer dan het zien van de bezienswaardigheden, het is een verandering die gaat, diep en blijvend, in de ideeën van het leven." - Miriam Beard
Hou van jullie xxxx en knuffels,
Jorn Jelluma
26 November 2012 - 20:50
Naftha:
Hi broertje,
Leuk om te lezen hoor (had al wat gehoord natuurlijk)!
hoe was het met de muggen?
Veel plezier in Peru en tot snel (op skype, fb of anders...)
x
Naftha -
27 November 2012 - 00:13
Jacqi:
Geweldig Jorn!
Volgende keer als je op reis gaat naar ff bij je tante verleedkleding meenemen?
Tot gauw?
Dikee knuffel van Jacqi -
30 November 2012 - 14:17
Frank Coppens:
Hallo Jorn,
Wat leuk om te lezen zo'n gedetailleerd verslag. Onvoorstelbaar wat je allemaal kunt meemaken als je er de tijd voor neemt.
Geweldige ervaringen die ze je nooit meer kunnen afnemen.
Nog heel veel plezier en nog een fijne tijd.
Groet,
Frank Coppens